dsp_decreas_text dsp_increase_text

Mezőgazdaság

Kisgazdaságok

A kisgazdaságok mindig is az uniós mezőgazdaság alapkövének számítottak. Jelentős szerepet játszanak a termelésben és a vidék életképességének megőrzésében egyaránt.

A kisgazdaságok fenntartják a helyi vidéki közösségeket és fontos társadalmi, kulturális és környezetvédelmi szolgáltatásokat (közjavakat) nyújtanak, illetve − főként a speciális helyi termékek révén − hozzáadott értéket állítanak elő. Ebből kifolyólag a jelenlegi helyzet és a strukturális változásoknak a túlélésükre gyakorolt hatásai nagy jelentőséggel bírnak az EU vidéki területei számára.

A 2004-ben és 2007-ben lezajlott bővítések révén több millió kis- és félig önellátó gazdaság vált az Európai Unió részévé. Piaci integrációjuk szintje alacsony és versenyképességük is megkérdőjelezhető. Másfelől viszont benépesítik a vidéki területeket, gyakran a legérzékenyebb és a leghátrányosabb helyzetű régiókban.

Az EU kisgazdaságai

2011. július 8-9-én „Az Európai Unió kisgazdaságainak jelene és jövője” címmel tartottak magas szintű konferenciát a lengyelországi Krakkóban. A konferenciát a krakkói Mezőgazdasági Egyetem, a varsói székhelyű Lengyel Tudományos Akadémia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézete, a Mezőgazdaság-kiterjesztési Szolgálat Malopolska Szövetsége, a brwinówi Mezőgazdasági Tanácsadó Központ (krakkói kirendeltsége) és Czesław Siekierski európai parlamenti képviselő irodája szervezte. Ezt a félig önellátó gazdaságok kapcsán 2010 októberében, a romániai Nagyszebenben szervezett Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) szeminárium utókövető eseményének lehet tekinteni.

A konferencia összefoglalója letölthető innen [PDF ].

Egyéb kapcsolódó információ

Az EVH nemzeti vidéki hálózatának rövid ellátási láncokra vonatkozó közös tematikus kezdeményezése különösen fontos a kisgazdaságok szempontjából. A kezdeményezésről bővebben itt tájékozódhat.