dsp_decreas_text dsp_increase_text

A vidékfejlesztési politika áttekintése

Közösségi stratégiai iránymutatások

A közösségi stratégiai iránymutatások olyan alapot szolgáltatnak a tagállamok részére, amelynek segítségével elkészíthetik a vidékfejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiai tervüket.

A vidékfejlesztési politika az unió vidékfejlesztési prioritásait meghatározó stratégiai megközelítés. A Tanács 2006 februárjában elfogadta A vidékfejlesztésre vonatkozó közösségi stratégiai iránymutatásokat.

A stratégiai iránymutatások az alábbi területeken támogatják a vidékfejlesztési szakpolitikát:

  • a mezőgazdasági és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása;
  • a környezet és a vidék állapotának javítása;
  • az életminőség javítása a vidéki területeken és a diverzifikáció ösztönzése;
  • a foglalkoztatáshoz és a diverzifikációhoz szükséges helyi kapacitások kiépítése;
  • a programkészítés koherenciájának biztosítása;
  • a közösségi eszközök kiegészítő jellege.

A fentiek szolgáltatják a keretet a tagállamoknak a vidékfejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiai tervük kidolgozásához. A nemzeti stratégiai tervekre vonatkozó bővebb tájékoztatásért kattintson ide.

A nemzeti stratégiák pedig a vidékfejlesztési programokat határozzák meg. A nemzeti és regionális tervekre vonatkozó bővebb tájékoztatásért kattintson ide.

A vidékfejlesztési politika törekvései

A stratégiai iránymutatások a vidékfejlesztési politika törekvéseit a következő három fő területre összpontosítják: az agrárélelmiszer-gazdaság, a környezetvédelem, valamint a szélesebb értelemben vett vidéki gazdaság és lakosság. Ezek az iránymutatások szolgáltatják a keretet a 2007-2013-as, tagállami szintű vidékfejlesztési stratégiák és programok keretnek megfelelő kidolgozásához, amelyek négy tengely köré épülnek fel. A négy tengelyre vonatkozó bővebb tájékoztatásért kattintson ide.