dsp_decreas_text dsp_increase_text

Szociális szempontok

Társadalmi befogadás és vidéki szegénység

Az Európai Unióban a túlnyomóan vidéki területek népességének mintegy 14%-a szenved attól, hogy a foglalkoztatottsági arányok az uniós átlag felénél kevesebbek, és vannak területek, ahol alacsony az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP). Az uniós vidékfejlesztési politika fontos eszközöket szolgáltat a tagállamok támogatására, hogy ösztönözzék a vidékfejlesztést, visszaszorítsák a szegénységet, tegyenek a társadalmi kirekesztés ellen és javítsák az életminőséget a vidéki területeken. Ezek a célkitűzések tükrözik az EU Európa 2020 növekedési stratégiáját.

Az EU 2020 stratégia kiemeli az olyan támogatási rendszerek fontosságát, amelyek segítenek a munkaerőpiac és a társadalmi befogadás korlátainak kiküszöbölésében, különösen a leginkább sebezhető csoportok, így a nők, a fiatalok, az idősebb munkavállalók, az etnikai származású kisebbségi csoportok, valamint a fogyatékosok esetén. Ezek a rendszerek többek között magukban foglalják az oktatás, az élethosszig tartó tanulási lehetőségek, a modern szállítási, illetve információ és kommunikáció technológiai (IKT) infrastruktúra támogatását, valamint a lényeges szolgáltatásokhoz történő fokozott hozzáférést.

A vidékfejlesztési programok fontos szerepet játszanak a befogadóbb társadalom ösztönzésében és a vidéki térségek életminőségének javításában.

Az uniós vidékfejlesztésre, foglalkoztatottságra és a társadalmi befogadásra vonatkozó bővebb tájékoztatásért tekintse meg az EU Rural Review 6. kiadványát.