dsp_decreas_text dsp_increase_text

Maatalous

Pienet maatilat

Pienet maatilat ovat aina olleet maatalouden kulmakivi EU:ssa. Niillä on merkittävä rooli maaseudun elinvoimaisuuden sekä tuottamisessa että ylläpitämisessä.

Pienet maatilat tukevat paikallisten maaseutuyhteisöjen säilymistä ja tuottavat tärkeitä sosiaalisia, kulttuurisia ja ympäristöllisiä palveluita (julkiset hyödykkeet) sekä luovat lisäarvoa, etenkin paikallisten erikoisuuksien tarjoamisen muodossa. Tästä syystä nykyinen tilanne ja rakenteellisen muutoksen vaikutukset niiden elonjäämisessä ovat erittäin merkittäviä EU:n maaseutualueille.

Viimeiset laajentumiset vuosina 2004 ja 2007 toivat miljoonia pieniä ja osittain omavaraisia tiloja EU:hun. Niiden yhdentyminen markkinoihin on hidasta ja niiden kilpailukykyä on kyseenalaistettu. Toisaalta ne asuttavat maaseutua, usein mitä epäsuotuisimmilla alueilla.

Pienet maatilat EU:ssa

Korkean tason konferenssi aiheesta ”Pienten maatilojen nykyisyys ja tulevaisuus Euroopan unionissa” järjestettiin 8–9. heinäkuuta 2011 Krakowassa, Puolassa.  Konferenssin järjestivät Krakovan University of Agriculture, Varsovan Institute of Rural and Agricultural Development of the Polish Academy of Sciences ja Malopolska Association of Agricultural Extension Services sekä Brwinówin (Krakovan toimipiste) Agricultural Advisory Centre ja Euroopan parlamentin jäsenen Czesław Siekierskin toimisto. Sitä pidetään Eurooppalaisen maaseudun kehittämisen verkoston lokakuussa 2010, Sibiussa, Romaniassa järjestämän seminaarin aiheesta ”Osittain omavarainen maanviljely” jatkotoimena.

Konferenssin tiivistelmän voi ladata tästä [PDF ]

Muita tärkeitä tietoja

Eurooppalaisen maaseudun kehittämisen verkoston ja kansallisen maaseutuverkoston yhteinen hanke lyhyistä toimitusketjuista on erityisen merkittävä pientiloille. Lisätietoja tästä hankkeesta saat napsauttamalla tästä.