dsp_decreas_text dsp_increase_text

Szociális szempontok

Szociális gazdálkodás

A szociális gazdálkodás elmúlt évek során egyre több vidéki érdekelt érdeklődését keltette fel és a szociális gazdálkodási tevékenységek számos példája figyelhető meg a 27 EU-tagállamban. Ez az érdeklődés annak köszönhető, hogy az emberek társadalmi, fizikai és mentális jólétének növeléséhez egyre jobban megértik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési források lehetséges szerepét.

Ugyanakkor a szociális gazdálkodás az alternatív szolgáltatások révén új lehetőséget is kínál a gazdálkodók számára, hogy ezáltal kiszélesítsék és diverzifikálják tevékenységi körüket, valamint többfunkciós szerepet töltsenek be a társadalomban. A mezőgazdasági és társadalmi tevékenységek integrációja újfajta jövedelemforrást nyújthat a gazdálkodók részére és javíthatja a nagyközönség mezőgazdaságról kialakított képét.

Közös tematikus kezdeményezés

A nemzeti vidéki hálózat (NVH) közös tematikus, szociális gazdálkodásra irányuló kezdeményezését 2009 decemberében indították el, válaszként az olasz NVH-nak a nemzeti vidéki hálózatok csoportos együttműködését célzó javaslatára. Az együttműködés célja, hogy azonosítsák és elemezzék a 27 EU-tagállam szociális gazdálkodási, illetve „zöld gondozási" tevékenységeinek az országos és regionális vidékfejlesztési programok 2007-2013 által bemutatott lehetőségeit és akadályait.

A szociális gazdálkodási tematikus kezdeményezés konkrét célja az volt, hogy „…javítsa a szociális gazdálkodást támogató vidékfejlesztési programok megvalósítását és hatást gyakoroljon a következő programidőszak alakulására országos és európai szinten”.

Összesen hét nemzeti vidéki hálózat (nevezetesen Ausztria, Belgium–Flandria, Finnország, Írország, Olaszország, Svédország és az Egyesült Királyság) vett részt a kezdeményezésben és adatokat gyűjtött a saját országában folyó szociális gazdálkodási tevékenységek aktuális helyzetéről.

E kezdeti együttműködés eredményeit ismertették [PDF ] a 2010 márciusában Rómában megtartott 8. NVH találkozón (2010. március 25-26). A résztvevő nemzeti vidéki hálózatok egy munkaprogramban is megállapodtak, amelyről 2010 végére (számos releváns esettanulmánnyal alátámasztott) összefoglalót készítettek.

Az összefoglaló és az esettanulmányok eredményeit két fontos szociális gazdálkodási konferencián ismertették 2010 folyamán:

  • „A zöld gondozás a mezőgazdaságban" című, 2010. augusztus 24-26-án a németországi Witzenhausenben megrendezett 5. európai COST 866 konferencián, valamint;
  • "A vidékfejlesztés és a szociális gazdálkodás összekapcsolása" címmel a flamand vidéki hálózat által 2010. október 1-jén a belgiumi Mechelenben megrendezett találkozón.

Az összefoglaló végleges változatát itt lehet letölteni: [PDF ] és a 6 tagállamból összegyűjtött 17 esettanulmányt itt lehet megtekinteni: [PDF ].

Emellett a következő videó a szociális gazdálkodási tevékenységek néhány konkrét példáját mutatja be az Egyesült Királyság területéről.

A témához kapcsolódó további projektek megtekintéséhez kattintson az alábbiakban a témához kapcsolódó kulcsszavakra: