dsp_decreas_text dsp_increase_text

A vidékfejlesztési politika áttekintése

Tengelyek és intézkedések

A programok (bővebb tájékoztatásért kattintson ide) négy tengely köré épülnek fel.

A stratégia kiegyensúlyozottságának biztosításához szükség van az egyes tematikus tengelyek minimális finanszírozásra. Az 1., a 2. és a 3. tengely tekintetében javasolt 10%, 25% és 10%-os minimális finanszírozási arány szavatolja, hogy az egyes vidékfejlesztési programok a politika mindhárom fő célkitűzését tükrözzék. A százalékarányok azonban kellően alacsonyak ahhoz, hogy nagyfokú rugalmasságot biztosítsanak (egészen az uniós támogatás 55%-ig) a tagállamoknak vagy a régióknak, hogy kihangsúlyozhassák a politikának azokat a tengelyeit, amelyek a helyzetükben és az igényeik szempontjából a legfontosabbnak bizonyulnak. A LEADER tengelyen a támogatás minimálisan 5%-a (az új tagállamok esetében 2,5%-a) az egyes vidékfejlesztési programokra van fenntartva. A LEADER módszerek és kiadások fedezhetik a három tematikus tengelyt.

A politika (a Tanács 1698/2005/EK rendeletében meghatározottak értelmében) intézkedési eszközcsomagot bocsát rendelkezésre, amelyből minden tagállam választhat, és amelyre uniós finanszírozást kaphatnak az integrált vidékfejlesztési programok megvalósításához. Mindegyik tengely az intézkedések kiválasztásán keresztül valósul meg.

1. tengely: A mezőgazdasági és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása. Olyan intézkedések sora, amelyek a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az erdészeti ágazat humán és fizikai tőkéjét (tudástranszfer és innováció előmozdítása), valamint a minőségi termelést célozzák meg.

Az 1. tengely intézkedéseinek megtekintéséhez kattintson ide.

2. tengely: A környezet és a vidék állapotának javítása. A természeti erőforrások védelmét és javítását, valamint Európa vidéki területeinek jelentős természeti értéket képviselő gazdálkodási és erdőgazdálkodási rendszereinek és kultúrtájainak védelmét célzó intézkedéseket tartalmaz.

A 2. tengely intézkedéseinek megtekintéséhez kattintson ide.

3. tengely:A vidéki területek életminőségének javítása és a vidéki gazdaság diverzifikációjának ösztönzése. A vidéki területek helyi infrastruktúrájának és humántőkéjének fejlesztését segíti, hogy javítsa a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez szükséges feltételeket valamennyi ágazatban, valamint ösztönözze a gazdasági tevékenységek diverzifikációját.

A 3. tengely intézkedéseinek megtekintéséhez kattintson ide.

4. tengely: LEADER módszerekhez nyújt finanszírozást, amelyek ösztönözik az innovatív irányítást a vidékfejlesztés helyi és alulról felfelé történő kezdeményezésen alapuló szemléletén keresztül. Itt olvashat további információt a LEADER-re vonatkozóan.

A 4. tengely intézkedéseinek megtekintéséhez kattintson ide.