dsp_decreas_text dsp_increase_text

Erdészet

 

Az Európai Unió területének több mint 40%-át erdők és egyéb fás területek borítják. Ezek több millió munkavállaló, vállalkozó és erdőtulajdonos megélhetését biztosítják. Az unió földjeinek fő kezelői az erdészek és a gazdák, akik − különösen a vidéki területeken – jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatottsághoz és a jóléthez. Végül az erdők számos célt szolgálnak: gazdasági, környezeti és társadalmi téren egyaránt, emellett megújuló energiaforrások, valamint hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A nemzeti vidéki hálózat (NVH) erdészeti tematikus kezdeményezése

Az NVH erdészeti tematikus kezdeményezését 2009 decemberében indították útjára. A kezdeményezés célja, hogy közös munkakörnyezetet teremtsen a nemzeti vidéki hálózatok számára, és ezáltal elősegítse a 2007-2013 közötti vidékfejlesztési politika erdészeti intézkedéseinek megvalósítását javító tapasztalatok és gyakorlatok megosztását.

A kezdeményezés fő tartalmában és várható eredményeiben a munkacsoport első ülésén állapodtak meg Brüsszelben (2009. december), ahol egy kezdetben öt NVH-ból álló csoport lefektette a további együttműködés alapjait. A kezdeményezés utáni érdeklődés azóta nőtt és a csoport jelenleg összesen tíz NVH képviselőit tömöríti.

As part of the analytical work being undertaken within the Initiative, the ENRD Contact Point has supported the preparation of a Background Paper [PDF ] reviewing the implementation of forest-related measures in the 2007-2013 Rural Development Programmes of selected Member States. NRNs contributed to the collection and the review of country-specific information.

A kezdeményezés keretében végzett elemző munka részeként, az EVH Tájékoztató Központja támogatta a kiválasztott tagállamok 2007-2013 közötti időszakra kidolgozott vidékfejlesztési programjaiban található, erdészettel kapcsolatos intézkedések megvalósításának felülvizsgálatát összefoglaló háttér-információ elkészítését [PDF ]. A nemzeti vidéki hálózatok az országspecifikus információk összegyűjtésében és áttekintésében járultak hozzá a dokumentum elkészítéséhez.

A nemzeti vidéki hálózatok azonosították azt a három fő érdeklődési területet is, amelyek keretén belül meghatározhatják és elindíthatják közös tevékenységeiket. A három érdeklődési területet a közös tevékenységekre vonatkozó konkrét javaslatokkal együtt a 10. NVH találkozón ismertették (Edinburgh, 2010. szeptember) [PDF ]

Konkrét témák és közös tevékenységek

Az erdei biomassza kis léptékű felhasználása (rövid energia-ellátási láncok)

Ennek a témának a középpontjában az energiatermeléshez (különösen a fűtéshez) szükséges erdei biomassza helyi felhasználására vonatkozó gyakorlatok megosztására áll. A témához tartozó tevékenységeket a finn NVH irányítja és 2011. szeptember 25-27-én Punkaharjuban (Finnország) ezzel kapcsolatos szemináriumot tartottak

Az erdők sokrétű szerepe (az erdők által nyújtott közjavak és szolgáltatások)

Ez a téma a spanyol NVH által 2010 októberében szervezett tanulmányúttal kezdődött. A látogatás célja a Dél-Spanyolországban (Andalúzia) található dehesa tölgyerdő megtekintése volt, ahol a résztvevők azokat a lehetőségeket kutatták, amelyeket az erdők kínálnak a gazdaság diverzifikációjához.

A tanulmányi látogatás eredményét [PDF ] egy nemzetközi szemináriumon mutatták be, amelyet „A környezeti közjavak kezelése" címmel a vallon NVH szervezett meg a belgiumi Namurben 2010. november 18-19 között. A szeminárium során az erdők sokrétű szerepére szolgáltattak az Európai Unió szélesebb területeiről vett további példákat (lásd a vallon nemzeti vidéki hálózat által a szemináriumról összeállított összefoglalót [PDF ]).

Ezen altéma keretén belül a spanyol és a vallon hálózat által szervezett közös tevékenységekről szóló összefoglaló [PDF ]

Az altéma keretében történő eszmecseréket egy második tanulmányút követte 2011. szeptember 27-30 között, amelyet a franciaországi Aquitaine régió Landes megyéjében található Landes-Adour-Ocèanes térségének helyi akciócsoportja szervezett. A tanulmányút során az erdőt és annak szerteágazó társadalmi-gazdasági és környezeti dimenzióit tanulmányozták egy helyi integrált fejlődési stratégia kialakítása és megvalósítása céljából.

A magán erdőgazdálkodásnak nyújtott támogatás

Lehetséges tevékenységek széles skáláját azonosították a témakörben és jelenleg ezeket vizsgálják. Az olasz NVH vette kézbe az irányítást egy közös tevékenységre vonatkozó javaslattal, amelynek célja az erdészeti ágazat adatainak jobb elérhetőségére vonatkozó tapasztalatcsere kialakítása. A javaslat összefoglalója [PDF ]

Egyéb kapcsolódó anyagok

RomaForest 2011 kongresszus (Róma, Olaszország, 2011. június 23-24.)

Az ENSZ erdők éve programjának keretében 2011 júniusában az olasz NVH az Európai Vidékfejlesztési Hálózat támogatásával nemzetközi kongresszust szervezett az erdők erőforrásainak a vidéki területek társadalmi-gazdasági fejlődésében betöltött jelenlegi és jövőbeli szerepéről. A kongresszus eredményeire vonatkozó bővebb tájékoztatásért látogasson el annak hivatalos honlapjára: RomaForest2011, vagy itt megtalálja az esemény összefoglalóját [PDF ].

További információk az erdészetre vonatkozóan

Az Európai Vidékfejlesztési Szemle Erdészet és vidékfejlesztés témakörére vonatkozó száma (november 2011) [PDF ]

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Erdészeti projektpéldákra vonatkozó tájékoztatója számos cikket közöl arra vonatkozóan, hogy miként lehet az EMVA lehetőségeit felhasználni az unió különböző erdei erőforrásainak fenntartható fejlesztéséhez [PDF ].

A vidéki vállalkozási kapu speciális erdészeti fejezetet tartalmaz, ahol hozzáférhet a szakpolitikai háttérre és az erdészeti projektekre vonatkozó információkhoz, valamint egyéb hasznos online forrásokhoz.

Böngéssze az Vidékfejlesztési programok projektadatbázisát az erdészeti ágazattal kapcsolatos projektek megtekintéséhez

A tematikus kezdeményezés tevékenységeire és eredményeire vonatkozó bővebb tájékoztató a munka előrehaladtával lesz elérhető.