dsp_decreas_text dsp_increase_text

Vállalkozás

Vidékfinanszírozás

A vidéki vállalkozások, valamint a vidéki gazdaságok fejlődésének útjában álló egyik legjelentősebb akadály a pénzügyi támogatáshoz (a hiteleszközökhöz és a kockázati tőkéhez) való hozzáférés korlátozottsága az Európai Unió egész területén. A vidéki vállalkozások pénzügyi kirekesztése, − amelyet az elmúlt években alaposan dokumentálták − az egész gazdaságra kiterjedő és vidékspecifikus tényezők ötvözetének tulajdonítható.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) tevékenységei

EVH vidékfinanszírozási munkacsoportot indítottak 2011 áprilisában a nemzeti vidéki hálózat (NVH) 11. találkozóján, amelyet a németországi Bad Schandau városában rendeztek meg (az erre vonatkozó bővebb tájékoztatásért kattintson ide).

A vidékfinanszírozási munkacsoport egy együttes NVH fellépés, amelyet az NVH vidéki vállalkozások tematikus kezdeményezésének keretében szerveztek. A tematikus kezdeményezés átfogó célja, hogy azonosítsa az életképes stratégiákat és tevékenységeket, illetve ösztönözze azokat arra, hogy reagáljanak a vidéki területeken bekövetkező gazdasági változásokra.

A vidékfinanszírozási munkacsoport 2011 május-júniusában elvégzett egy, a meglévő vidékfinanszírozási eszközöket feltáró felmérést, amelynek eredményeit a 2011. június 29-én tartott brüsszeli műhelyen ismertették. A vidékfinanszírozási munkacsoport előmenetelének aktuális helyzetéről (időközi jelentés) és a további tevékenység cselekvéstervéről a 2011. november 10-én a hollandiai Hágában megrendezett 13. NVH találkozón számoltak be (bővebb tájékoztatásért kattintson ide).

Az „EVH vidéki vállalkozások tematikus kezdeményezés: vidékfinanszírozás” [PDF ] végleges beszámolója a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető vidékfejlesztési finanszírozáshoz való hozzáférésre összpontosít. A végleges beszámoló magában foglalja és felhasználja az EVH kapcsolattartó által 2011 októberében összeállított „EVH vidéki vállalkozások tematikus kezdeményezés: vidékfinanszírozás” időközi jelentésének eredményeit.

A végleges beszámoló megállapításait, valamint a pénzügyi tervezési mechanizmusokra vonatkozó jelenlegi és jövőbeli törvényjavaslatokat a 14. NVH találkozón ismertették, amelyet 2012. február 2-án rendeztek meg a görögországi Tesszalonikiben. (Bővebb tájékoztatásért kattintson ide).

A lett nemzeti vidéki hálózat az EVH kapcsolattartójának támogatásával 2012. június 28-án, csütörtökön a lettországi Rigában szemináriumot szervezett „A vidéki mikrovállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének megkönnyítése” címmel. (Bővebb tájékoztatásért kattintson ide).

A szeminárium fő célja az volt, hogy összehozza a vidéki területek hitelhozzáférése tekintetében speciális érdekeltséggel rendelkező különböző feleket. A szeminárium egyedülálló lehetőséget biztosít a pénzügyi tervezés jelenlegi és jövőbeli jogszabályainak fejlesztési lehetőségeire irányuló további eszmecserére.

Koordinációs bizottság pénzügyi tervezéssel foglalkozó műhelye – 2012. október 26-án, pénteken

Célja, hogy tájékoztassa a vidékfejlesztési programok érdekeltjeit a pénzügyi tervezés eszközeinek létrehozásával és alkalmazásával kapcsolatos lehetőségekről és elképzelésekről, hogy ezáltal gazdagítsa az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) lehetőségeit Európa vidékfejlesztése terén.

Az EU Rural Review 13. kiadása. „Vidékfejlesztési pénzügyi eszközök: új lehetőségek a gazdasági válság kezelésére” – kiváló áttekintést ad a vidékfejlesztésre vonatkozóan.

Háttér-információk és hivatkozások

Bővebb tájékoztatásért kattintson ide