dsp_decreas_text dsp_increase_text

Agricultură

Ferme mici

Fermele mici au constituit dintotdeauna temelia agriculturii UE, având un rol important atât în producţie, cât şi în menţinerea vitalităţii rurale.

Fermele mici păstrează în viață comunităţile locale rurale şi furnizează importante servicii sociale, culturale şi de mediu (bunuri publice), creând de asemenea valoare adăugată, mai ales sub forma produselor locale specializate. În consecinţă, modul în care situaţia actuală şi schimbările structurale le afectează supravieţuirea prezintă o mare importanţă pentru zonele rurale din UE.

Odată cu ultimele două valuri de extindere a Uniunii Europene din 2004 şi 2007, au pătruns în UE milioane de ferme mici şi de semi-subzistenţă. Ele au un grad redus de integrare pe piaţă, iar competitivitatea lor a fost pusă sub semnul întrebării. Pe de altă parte, ele sunt un factor de populare a zonelor rurale, adeseori în cele mai fragile şi dezavantajate regiuni.

Fermele mici în Uniunea Europeană

Conferinţa la nivel înalt „Prezentul şi viitorul fermelor mici în Uniunea Europeană” a avut loc între 8-9 iulie 2011 la Cracovia, Polonia. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Agricultură din Cracovia, Institutul pentru Dezvoltare Rurală și Agricolă al Academiei Poloneze de Științe din Varșovia, Asociația „Malopolska” a Serviciilor de Extensie Agricolă, Centrul de Consultanță Agricolă din Brwinów (filiala Cracovia) și de cabinetul eurodeputatului Czesław Siekierski. Conferința este considerată a fi o continuare a seminarului REDR pe tema agriculturii de semi-subzistenţă desfășurat în octombrie 2010 la Sibiu, România.

Raportul rezumativ al conferinței de la Cracovia poate fi descărcat aici [PDF ].
Pentru informații privind seminarul REDR pe tema agriculturii de semi-subzistență dați clic aici.

Alte informații relevante

Inițiativa tematică comună a RRN ale REDR asupra lanțurilor de aprovizionare scurte prezintă o importanță deosebită pentru fermele mici. Informații suplimentare despre această inițiativă sunt disponibile aici.