dsp_decreas_text dsp_increase_text

Mezőgazdaság

Hegyvidéki gazdálkodás

A vidék hegyvidéki térségeinek sajátos kihívásokkal kell szembenézniük, és a többi vidéki területhez képest speciális igényekkel rendelkeznek. Az EU jelenlegi közös agrárpolitikájának keretében ezek a térségek a kedvezőtlen adottságú térség (KAT) kategóriába tartoznak, mert általában rövid vegetációs időszak (magasan fekvő területek), az alacsonyabban fekvő területeken meredek lejtők, illetve a kettő kombinációja jellemzi őket.

Az ilyen adottságok kihívásokat jelentenek a mezőgazdaság és a vidéki gazdaság számára ezeken a területeken. Az EU speciális támogatási eszközöket fejlesztett ki a vidék hegyvidéki területeire, amelyek magukban foglalják a vidékfejlesztési politika intézkedéseit.

A vidékfejlesztési programok (VFP) és a hegyvidéki gazdálkodás

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) jelenleg is folyó, szélesebb körű felülvizsgálata keretében az EVH Tájékoztató Központja áttekintette a hegyvidéki területek és a hegyvidéki gazdálkodás számára aktuálisan elérhető VFP támogatásokat. Ennek eredményét az alábbi jelentések tartalmazzák:

  • Bizottsági szolgálati munkadokumentum „Csúcsteljesítmény" [PDF ];
  • EVH hegyvidéki gazdaság felülvizsgálatáról szóló munkadokumentum [PDF ].

A hegyvidéki térségek számára a speciális támogatás újabb formáiról készült javaslat az uniós vidékfejlesztési politika következő (2014-2020) időszakára vonatkozólag. Ez lehetőséget nyújt a vidékfejlesztési programok számára, hogy hegyvidéki térségeket célzó alprogramokat vegyenek fel. Az új javaslatokat itt lehet megtekinteni: https://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/legal-proposals/index_en.htm

Rövid útmutató az Európai Bizottságnak a 2013 utáni uniós vidékfejlesztésre vonatkozó javaslataihoz [PDF ]

A hegyvidéki térségekre vonatkozó projektek megtekintéséhez böngésszen a VFP projektek adatbázisában

További információk az uniós hegyvidéki térségekről és vidékfejlesztésről

  • Euromontana (az EVH egyik tagja) támogatja az élő hegyvidéket, a helyvidéki térségek integrált és fenntartható fejlődését és életminőségét. Ha további információt szeretne az Euromontanának az uniós vidékfejlesztéshez történő hozzájárulásáról, valamint a projektjeik és kutatómunkájuk eredményeiről, látogasson el az Euromontana honlapjára: www.euromontana.org.
  • Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség hasznos tájékoztatót állított össze az uniós hegyvidéki ökoszisztémák területgazdálkodásáról. A témáról szóló jelentést itt tekintheti meg: www.eea.europa.eu/publications/10-messages-for-2010-mountain-ecosystems