dsp_decreas_text dsp_increase_text

KAP: előretekintés

Közös agrárpolitika (KAP): Előretekintés

Nyilvános vita a KAP jövőjéről

Az EU közös agrárpolitikájának (KAP) megreformálására 2013-ban kerül sor. Az ágazat első politikai iránymutatásainak lefektetése előtt Dacian Cioloş, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja 2010. április 12-én nyilvános vitát indított a KAP jövőjére vonatkozóan, amelyre meghívta az EU valamennyi érdeklődő állampolgárát és szervezetét.

Az Európai Bizottság az alábbi vidékfejlesztésre vonatkozó kérdéseket tette fel a vita elindításához:

  1. Mik legyenek a jövő vidékfejlesztési politikájának célkitűzései?
  2. Hogyan lehet a szakpolitikai eszközöket hatékonyabbá tenni?
  3. Hogyan lehet a szakpolitika irányítását javítani?

Az EVH koordinációs bizottsága 2010. április 14-én tartott rendkívüli ülésén arra invitálták a tagokat, hogy indítsanak nyilvános vitát saját országukban, illetve szervezetükben a KAP 2013 utáni helyzetéről.

A tagokat arra kérték, hogy hozzászólásaikat 2010. június 3-ig küldjék el. A hozzászólások országok szerinti megjelenítéséhez, valamint a hozzászólások összegzésének megtekintéséhez kattintson ide.

A vita eredményei alapján az Európai Bizottság 2010. november 18-án közleményt tett közzé „A KAP 2020 felé” címmel, amely ismerteti a KAP jövőjének lehetséges alakulásait.

Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatai a 2013 utáni vidékfejlesztésre vonatkozóan

A Bizottság 2011. október 12-én jogalkotási javaslatcsomagot tett közzé a 2013-2020 közötti időszakra.

A javaslatok tartalmaztak egy rendelettervezetet [PDF ] az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásra vonatkozóan. Ez az új EMVA javaslat a vidékfejlesztési politika KAP alapjaira épül és szorosan kapcsolódik az Európa 2020 elnevezésű növekedési stratégiához.

Az Európai Parlamentben és a Tanácsban folyó vitát követően a különböző rendeletek és végrehajtási aktusok jóváhagyása 2013 végére várható azzal a kilátással, hogy a KAP reform 2014. január 1-jétől hatályba lép.

További információ

Ha további háttér-információkat szeretne a nyilvános vitára vonatkozóan, kattintson az alábbi hivatkozásokra:

  • Ciolos biztos „Európa mezőgazdasági politikájának jövője − felhívás nyilvános vitára” című, 2010 áprilisában tartott beszéde [PDF ]
  • Kérdések a vidékfejlesztés különböző szempontjairól [PDF ]
  • Az EVH koordinációs bizottságának előadása a KAP 2013 utáni helyzetének nyilvános vitájáról, 2010. április [PDF ]
  • Az EVH-n keresztül érkezett hozzászólások összegzése (2010.07.13.) [PDF ]
  • Rövid útmutató az Európai Bizottságnak a 2013 utáni uniós vidékfejlesztésre vonatkozó javaslataihoz [PDF ]

A szélesebb körű KAP vitára vonatkozó további információk az alábbi hivatkozáson találhatók https://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/index_en.htm..

Az EB 2013 utáni vidékfejlesztési jogalkotási javaslataira vonatkozó további információkért kérjük, látogasson el az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának hivatalos honlapjára: https://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/legal-proposals/index_en.htm