dsp_decreas_text dsp_increase_text

Σύνηθεις ερωτήσεις

Ερωτήσεις περί του Κανονισμού Αγροτικής Ανάπτυξης

Ένα Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο (ΕΑΔ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύεται από την κυβέρνηση ενός Κράτους Μέλους για να στηρίξει την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Τα ΕΑΔ παρέχουν ένα σημαντικό σύνδεσμο σε επίπεδο Κράτους Μέλους μεταξύ των εθνικών διοικήσεων και οργανισμών που εμπλέκονται στην εφαρμογή των ενεργειών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), συμπεριλαμβανομένων των Ομάδων Τοπικής Δράσης που εμπλέκονται στις μεθόδους αγροτικής ανάπτυξης του «LEADER».

Οι δομές και οι μέθοδοι λειτουργίας του ΕΑΔ ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Ορισμένα ΕΑΔ αποτελούν μέρος μιας Διαχειριστικής Αρχής ενώ άλλα ΕΑΔ είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί. Η συμμετοχή ως μέλη των ΕΑΔ καλύπτει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα διαφορετικών ενδιαφερόντων αγροτικής ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ΕΑΔ επικεντρώνεται στην προώθηση της δικτύωσης και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του ΠΑΑ σε επίπεδο περιφερειακό, εθνικό και ΕΕ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την παραγωγή επικοινωνιακού υλικού. Τα ΕΑΔ έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο διαμοιρασμό της ορθής πρακτικής. Τα ΕΑΔ χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών καθώς επίσης και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ΕΑΔ αποτελούν μέρος τους Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΔΑΑ) και συμμετέχουν τακτικά στις συναντήσεις ή τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε επίπεδο ΕΕ για το διαμοιρασμό εμπειριών και πληροφοριών. Ολοένα και περισσότερο τα ΕΑΔ συμμετέχουν σε θεματικούς σχηματισμούς για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, την προώθηση μιας ευρύτερης συνεργασίας και την προαγωγή της τεχνικής ανταλλαγής και του διαλόγου μεταξύ των δικτύων.

Στα περισσότερα Κράτη Μέρη ένα ΕΑΔ καλύπτει ολόκληρη τη χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερα περιφερειακά δίκτυα (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία) απαρτίζουν το ΕΑΔ. Στο Βέλγιο υπάρχει ένα Φλαμανδικό Αγροτικό Δίκτυο και ένα Βαλλωνικό Αγροτικό Δίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ΕΑΔ κάντε κλικ εδώ.

10. Τι είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΔΑΑ);

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΔΑΑ) ιδρύθηκε το 2008 από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συνδράμει στα Κράτη Μέλη στην εφαρμογή των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξής (ΠΑΑ) με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Το ΕΔΑΑ παρέχει ένα επίκεντρο για τη σύνδεση της αγροτικής Ευρώπης και χρησιμεύει ως μια πλατφόρμα για το διαμοιρασμό των ιδεών και εμπειριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ΠΑΑ στην πράξη, καθώς και σχετικά με τον τρόπο βελτίωσής τους σε όλα τα Κράτη Μέλη. Στους κύριους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται τα Εθνικά Αγροτικά Δίκτυα (ΕΑΔ), οι αρχές των Κρατών Μελών, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης ΟΤΠ) και οι λοιποί οργανισμοί αγροτικής ανάπτυξης με κοινοτική προοπτική.

Οι βασικοί ρόλοι του ΕΔΑΑ περιλαμβάνουν:

  • Τη συμβολή στον προσδιορισμό και την ταξινόμηση των παραδειγμάτων επιτυχημένων έργων αγροτικής ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ,
  • Τη βοήθεια προς τα ΕΑΔ,;
  • Την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των ΟΤΠ,
  • Την παροχή ανάλυσης των σχετικών θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και των ευρύτερων κερδών της γεωργίας (δημόσια αγαθά), καθώς επίσης και των σχετικών θεμάτων όπως η δασοκομία, η κοινωνική γεωργία και η αγροτική επιχειρηματικότητα.

Το ΕΔΑΑ μοιράζεται τις πληροφορίες με τους ενδιαφερόμενους με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και μέσω των εκδόσεων και της συμμετοχής σε εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Η ιστοσελίδα του ΕΔΑΑ προσφέρει πρόσβαση σε ένα πλήρες σύνολο πολυλειτουργικών και πολύγλωσσων πληροφοριών και εργαλείων αγροτικής ανάπτυξη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι ποιος στο ΕΔΑΑ κάντε κλικ εδώ.

11. Ποιος είναι ο ρόλος του Σημείου Επαφής του ΕΔΑΑ;

Το Σημείο Επαφής (ΣΕ) του ΕΔΑΑ στηρίζει τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λειτουργία του ΕΔΑΑ και παρέχει ένα σημείο εστίασης για τις δραστηριότητες του ΕΔΑΑ.

Έχοντας τη βάση του στις Βρυξέλλες, μια βασική μόνιμη ομάδα του προσωπικού συμπληρώνεται από μια μεγαλύτερη ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών και πεδίων αγροτικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα το ΣΕ του ΕΔΑΑ παρέχει στήριξη για δικτύωση και συνεργασία, θεματική ανάλυση, εκδηλώσεις και επικοινωνίες.

Η υποδοχή του ΣΕ καλωσορίζει τον καθένα που επιδεικνύει ενδιαφέρον για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ καθώς επίσης και το γενικό κοινό.

Το χάρτης πρόσβασης και τις οδηγίες μπορείτε να τα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σημείο Επαφής του ΕΔΑΑ κάντε κλικ εδώ.

12. Τι είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης (ΕΔΑ);

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης για την Αγροτική Ανάπτυξη (αναφέρεται συντομευμένο ως «Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης») έχει ως στόχο να αυξήσει τη χρησιμότητα της αξιολόγησης ως εργαλείο για τη βελτίωση της σύνθεσης και εφαρμογής της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης συμβάλει στην εδραίωση μιας ορθής πρακτικής και την οικοδόμηση της ικανότητας στην αξιολόγηση της δραστηριότητας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2013. Λειτουργεί υπό την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης και την υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης του κάντε κλικ εδώ.

13. Ποιά είναι η μεθοδολογία αγροτικής ανάπτυξης του LEADER;

«LEADER» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ειδικό τύπο προσέγγισης της τοπικής ανάπτυξης για τις αγροτικές περιοχές. Το όνομα LEADER προέρχεται από τη γαλλική συντομογραφία των λέξεων «Liaison Entre Actions pour le Development de L'Economie Rurale» (οι οποίες μεταφράζονται ουσιαστικά ως «δεσμοί μεταξύ των ενεργειών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας).

Η προσέγγιση του LEADER ενέχει μια μεθοδολογία αγροτικής ανάπτυξης που βασίζεται σε μια σειρά βασικών συστατικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της εδαφικής ανάπτυξης από τη βάση προς την κορυφή, της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Οι μεθοδολογίες του LEADER εφαρμόζονται από τις τοπικές συμπράξεις που φέρνουν κοντά τους δημόσιους, ιδιωτικούς και τους οργανισμούς του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Μια συνεργασία Leader είναι επίσης γνωστή ως Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΠ). Κάθε ΟΤΠ διαθέτει μια Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ) η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών αγροτικής ανάπτυξης και στόχων που έχουν προταθεί από τις τοπικές κοινότητες στην περιοχή της ΟΤΠ. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι όλες οι ενέργειες του Leader καθοδηγούνται από τη βάση προς την κορυφή. Οι ΟΠΤ λαμβάνουν ένα προϋπολογισμό από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τη χρηματοδότηση των έργων εντός της περιοχής τους. Όλα τα έργα των ΟΤΠ που έχουν τη στήριξη του ΕΓΤΑΑ πρέπει να προσαρμόζονται με τους στόχους της ΣΤΑ των ΟΤΠ.

Η καινοτομία είναι ένα ακόμα σημαντικό τμήμα της μεθοδολογίας LEADER. Με την προώθηση της καινοτομίας, οι ΟΤΠ αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των τοπικών οργανισμών και επιχειρήσεων προκειμένου να δοκιμάσουν νέους τρόπους ανάπτυξης της περιοχής τους. Το LEADER υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διέγερση όλων των ειδών των ποικίλων κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών καινοτομιών σε όλη την αγροτική Ευρώπη. Στους διαφορετικούς τρόπους μέσω των οποίων εκφράζεται η καινοτομία, συμπεριλαμβάνεται:

  • Η εργασία με νέους τρόπους: αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει τις προσεγγίσεις της αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζουν νέες ιδέες, τη χρήση νέων τεχνικών, την εστίαση σε εναλλακτικές αγορές, τη συμφιλίωση ποικίλων τομέων και ενδιαφερομένων μέσω νέων μεθόδων δικτύωσης, τη στήριξη νέων ομάδων προτεραιότητας ή την ανεύρεση νέων λύσεων για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
  • Η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών: αυτά συχνά προκύπτουν μέσα από τη δοκιμή πρωτοποριακών τρόπων εργασίας και μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της εφαρμογής νέων ή καινοτόμων τεχνικών, συνεργασιών, τεχνολογίας, διαδικασιών, έρευνας και σκέψης.
  • Η προσαρμογή των δοκιμασμένων προσεγγίσεων στις νέες συνθήκες αναγνωρίζεται επίσης ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία τοπικά σημαντικών καινοτόμων αγροτικών εξελίξεων. Οι τύποι αυτοί των καινοτόμων ενεργειών συχνά διευκολύνονται με τη μεταφορά της γνώσης μεταξύ των περιοχών των Κρατών Μελών.

Η ευρωπαϊκή διάσταση του LEADER ήταν πάντα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας. Συγκεκριμένα τμήματα του προϋπολογισμού του ΕΓΤΑΑ των ΟΤΠ παρέχονται για διακρατική συνεργασία (ΔΣ). Η ΔΣ βοηθάει τους ανθρώπους του αγροτικού τομέα να διδαχθούν από τους ομότιμούς τους σε άλλες χώρες σχετικά με τις νέες ιδέες για έργα αγροτικής ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή των ΟΤΠ έχει δημιουργήσει πολλά αμοιβαία οφέλη για πολλές διαφορετικές αγροτικές περιοχές σε όλη την ύπαιθρο της ΕΕ. Η ΣΤΑ των ΟΤΠ περιέχει μια ισχυρή έμφαση στη συνεργασία και τη δικτύωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία του LEADER κάντε κλικ εδώ.