dsp_decreas_text dsp_increase_text

Σύνηθεις ερωτήσεις

Ερωτήσεις περί του Κανονισμού Αγροτικής Ανάπτυξης

 

1. Γιατί χρειάζεται η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης;

Η ΕΕ έχει αναλάβει την ευθύνη να φροντίζει το έδαφος και τον πληθυσμό των Κρατών Μελών της. Ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην κοινοτική στήριξη σε όλα τα μέρη του εδάφους και για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ καλύπτουν περισσότερο από το 90% του εδάφους της ΕΕ και αποτελούν την πατρίδα για το 55% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στήριξη σε αυτό το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ και της μεγάλης μάζας γης.

Πολλές αγροτικές περιοχές της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Ορισμένες αγροτικές και δασοκομικές επιχειρήσεις πρέπει ακόμα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Γενικότερα, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο στις αγροτικές περιοχές από ότι στις πόλεις μας, ενώ η βάση των δεξιοτήτων είναι πιο περιορισμένη και ο τομέας των υπηρεσιών είναι λιγότερο ανεπτυγμένος. Το κόστος διαβίωσης μπορεί να είναι υψηλότερο και η μέριμνα για το αγροτικό περιβάλλον συχνά συνεπάγεται οικονομικό κόστος.

Από την άλλη, η ευρωπαϊκή ύπαιθρος έχει πολλά να προσφέρει. Μας παρέχει βασικές πρώτες ύλες. Η αξία της ως ένα μέρος ομορφιάς, ανάπαυσης και αναψυχής (όταν τη φροντίζουμε) είναι αυταπόδεικτη και είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ιδέα της διαβίωσης και/ή εργασίας στην αγροτική Ευρώπη προσελκύει πολλούς ανθρώπους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες και υποδομή.

Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από την ανταπόκριση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές μας και την αποκάλυψη του δυναμικού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ κάντε κλικ εδώ.

2. Τι είναι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ;

Η τρέχουσα πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ διαρκεί από το 2007 έως το 2013. Η πολιτική έχει σχεδιαστεί να στηρίζει τις ενέργειες αγροτικής ανάπτυξης των Κρατών Μελών που πραγματοποιούνται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σε κοινοτικό επίπεδο, ένα σύνολο Στρατηγικών Κατευθυντήριων Γραμμών παρέχει μια συνολική διεύθυνση για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διασφαλίσουν ότι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ είναι ευέλικτη, στρατηγική, θεματική και ολοκληρωμένη.

Η ευελιξία βασίζεται στην αρχή της επικουρικότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα Κράτη Μέλη είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για να στηρίξουν ενέργειες που ικανοποιούν τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες και προκλήσεις των ίδιων των αγροτικών περιοχών τους. Οι στρατηγικές προσεγγίσεις εξασφαλίζουν ότι οι ενέργειες για την αγροτική ανάπτυξη ταιριάζουν με το υπόλοιπο σημαντικό έργο της πολιτικής που αναλαμβάνεται από τα Κράτη Μέλη και την ΕΕ.

Μια θεματική προσέγγιση επικεντρώνει την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ σε μια σειρά βασικών θεμάτων. Τα θέματα αυτά αναφέρονται ως οι «άξονες» της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Υπάρχουν τρεις κύριοι άξονες, συγκεκριμένα: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας. Βελτίωση του αγροτικού περιβάλλοντος και της υπαίθρου. Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Ένας τέταρτος άξονας στηρίζει την εφαρμογή των μεθόδων αγροτικής ανάπτυξης «LEADER», ο οποίος ενθαρρύνει τη συνεργατική δραστηριότητα μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΠ) που εφαρμόζουν τις Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης.

Η ολοκλήρωση αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ η οποία διασφαλίζει ότι οι θεματικοί άξονες προάγουν μια ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ενεργειών.

Αυτά τα στοιχεία της πολιτικής τίθενται σε πράξη και παραδίδονται μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Κάθε ΠΑΑ διαθέτει ένα προϋπολογισμό οικονομικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τις ενέργειες συγχρηματοδότησης στα πλαίσια των θεμάτων της πολιτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ κάντε κλικ εδώ.

3. Τι είναι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ);

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) αποτελεί μια οικονομική πηγή της ΕΕ που χρησιμοποιείται από τα Κράτη Μέλη για την επίτευξη ποικίλων στόχων της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕόπως: η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων , η συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η στήριξη των αγροτικών οικονομιών και η συμβολή στην ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές.

Το ΕΓΤΑΑ διαθέτει ένα προϋπολογισμό €96.4 δισεκατομμυρίων, ο οποίος κατανέμεται στα Κράτη Μέλη μέσω των 94 διαφορετικών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης ((ΠΑΑ). Σε επίπεδο ΕΕ το ΕΓΤΑΑ εποπτεύεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΕΓΤΑΑ ιδρύθηκε το 2005 από τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 1290/2005 του Συμβουλίου. Αντιπροσωπεύει το κύριο όργανο χρηματοδότησης για την εφαρμογή του Πυλώνα 2 της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ κάντε κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Πυλώνες Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ κάντε κλικ εδώ.

4. Τι είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ);

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι ένα εργαλείο πολιτικής και ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης σε ένα συγκεκριμένο έδαφος. Το έδαφος του ΠΑΑ μπορεί να καλύπτει μια ολόκληρη χώρα ή μια συγκεκριμένη περιοχή. Στην ΕΕ λειτουργούν περισσότερα από 90 ΠΑΑ και κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει το συγκεκριμένο τύπο στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης που απαιτείται στην επικράτειά του.

Κάθε ΠΑΑ διαθέτει ένα προϋπολογισμό από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ο προϋπολογισμός του ΠΑΑ χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα Κράτη Μέλη να χρηματοδοτήσουν τις ενέργειες που συνδέονται με τα διαφορετικά θέματα/άξονες της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ, συγκεκριμένα: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας. Βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου. Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας και μέθοδοι αγροτικής ανάπτυξης «LEADER».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μεμονωμένα ΠΑΑ κάντε κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μεμονωμένα ΠΑΑ κάντε κλικ εδώ.

5. Τι είναι άξονας της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ;

Άξονας είναι το όνομα που δίνεται σε μια δεδομένη ομάδα μέτρων σε ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν τέσσερις άξονες. Κάθε άξονας έχει συγκεκριμένους στόχους που συνδέονται άμεσα με τους σκοπούς και τα θέματα της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ. Υπάρχουν τρεις θεματικοί άξονες, συγκεκριμένα: άξονας 1 - Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας. άξονας 2 - Στήριξη της διαχείρισης της γης και βελτίωση του περιβάλλοντος. άξονας 3 - Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Υπάρχει επίσης ένας τέταρτος «μεθοδολογικός» άξονας που εστιάζει καθαρά στη στήριξη LEADER των προσεγγίσεων αγροτικής ανάπτυξης του (άξονα LEADER).